Skip to main content Skip to footer

Opdræt/hvalpe

Beagle Klubben udarbejder en officiel hvalpeliste til alle interesserede. Listen er landsdækkende og tilbyder racetypiske hvalpe efter avlsgodkendte forældredyr opdrættet af opdrættere, der alle er medlem af Beagle Klubben. En frisk opdateret version kan ses via linket til venstre.

I Beagle Klubben stiller vi højere krav til vores hvalpeliste end foreskrevet af Dansk Kennel Klub. Bl.a. kræver vi, at begge forældredyr har opnået minimum to præmieringer af typen “Good” eller bedre – på en DKK- eller Beagle Klubudstilling, – tæven skal endvidere som minimum have opnået den ene efter hun er fyldt 18 måneder (dette for at undgå avl på alt for unge tæver).

Beagle Klubben har også indført helbredsbetingede restriktioner. Kuld kan ikke optages på hvalpelisten, hvis en af forældrene har fået konstateret eller modtaget behandling for epilepsi, diskusprolaps og/eller neck pain. Disse sygdomme er dog ikke udbredt i noget stort omfang hos Beaglen i Danmark, og med dette tiltag forsøger vi at sikre os, at det heller ikke bliver tilfældet i fremtiden. For at bevare den høje sundhedsmæssige standard hos Beaglen i Danmark, og for så vidt muligt at sikre dig en sund og racetypisk hvalp, bør du altid benytte dig af klubbens hvalpeliste.

Køber du en hvalp fra hvalpelisten, vil du i Beagle Klubben få kontakt med engagerede mennesker, der har mange års erfaring med Beaglen. De vil derfor være i stand til at svare på dine spørgsmål, og derved hjælpe dig og din hvalp godt på vej.

 

Avl og opdræt i Beagleklubben

Beagleklubben arbejder for at sikre sund, ansvarlig og etisk avl af beagles. Som opdrætter har du et stort ansvar for at bevare og forbedre racens standarder, både i forhold til sundhed og temperament. Her på siden kan du finde information om, hvordan du kommer i gang med opdræt, hvilke sundhedsundersøgelser der anbefales, samt gode råd til at sikre, at du følger de højeste standarder for avl.


Vigtige overvejelser før avl

Før du går i gang med avl af beagles, er der flere ting, du skal overveje:

  • Sundhed: Avlshunde bør gennemgå en række sundhedsundersøgelser for at sikre, at de ikke bærer genetiske sygdomme, som kan føres videre til hvalpene. For beagles er det især vigtigt at teste for arvelige sygdomme som hofteledsdysplasi (HD), Lafora sygdom, og hæmofili (blødersygdom)​(

    ).

     

  • Temperament: En beagles temperament er en vigtig del af racestandarden. Hunde med frygtsom eller aggressiv adfærd bør ikke bruges til avl. Beagler er kendt for at være sociale, energiske og venlige hunde, hvilket er karaktertræk, som opdrættere bør stræbe efter at videreføre.

  • Standarder: Som opdrætter bør du altid sigte efter at avle hunde, der lever op til racens officielle standarder, både hvad angår fysisk udseende og sundhed. Beagleklubben følger Dansk Kennel Klubs (DKK) avlsanbefalinger​(

    ).

     


Sundhedsundersøgelser og test

For at sikre racens fortsatte sundhed og trivsel anbefales det, at alle avlshunde gennemgår følgende test og undersøgelser:

  1. Hofteledsdysplasi (HD): En røntgenundersøgelse af hofterne kan afsløre, om hunden har dysplasi, en tilstand der kan medføre smertefuld leddegeneration​(

    ).

     

  2. Lafora sygdom: Lafora er en arvelig neurologisk lidelse, der kan føre til epileptiske anfald hos beagles. En gentest kan vise, om hunden er bærer af sygdommen​(

    ).

     

  3. Øjenundersøgelser: Regelmæssige øjenundersøgelser anbefales for at sikre, at hunden ikke lider af arvelige øjenlidelser, som kan føres videre til næste generation.


Avlsetik og ansvar

Ansvarlig avl handler ikke kun om sundhed og udseende, men også om at sikre hvalpene et godt hjem. Det betyder, at opdrættere bør:

  • Vælge de rette avlspartnere: Vælg avlspartnere, der supplerer hinandens styrker og svagheder for at forbedre racen.
  • Sikre hvalpenes trivsel: Hvalpe skal opfostres i et miljø, der sikrer deres fysiske og mentale sundhed. Socialisering fra en tidlig alder er vigtig for at skabe velfungerende voksne hunde.
  • Hvalpekontrakter: Som ansvarlig opdrætter bør du altid lave en skriftlig aftale med nye ejere, der fastsætter vilkårene for salg, sundhedsgarantier, og hvad der sker, hvis hvalpen af en eller anden grund skal returneres.

Opdrætteruddannelse og støtte

For at blive en succesfuld og ansvarlig opdrætter er det vigtigt at have den rette viden og støtte. Beagleklubben og DKK tilbyder kurser og seminarer, der hjælper nye opdrættere med at komme godt i gang. Her lærer du om alt fra racens standarder til pleje af drægtige tæver og fødsler​(

).

 


Tilmeld din kennel til Beagleklubben

Hvis du ønsker at blive anerkendt opdrætter i Beagleklubben, kan du tilmelde din kennel via vores hjemmeside. Som registreret opdrætter vil du få adgang til støtte og rådgivning fra erfarne opdrættere, og dine hvalpe vil blive listet på vores opdrætterhjemmeside, så potentielle købere kan finde dem.


Kontakt os

Har du spørgsmål om avl, eller ønsker du at vide mere om at blive opdrætter? Kontakt os på [emailadresse] eller [telefonnummer], så hjælper vi dig gerne videre.

Opdrættere

Beagle Klubben har rigtig mange opdrættere – og det er vor opgave, at hjælpe disse opdrættere bedst muligt med nyttig og relevant information. Og den information stiller vi bl.a. til rådighed her i denne sektion af hjemmesiden.

Klubben har også en Opdrættervejviser – som består af en lang række opdrættere, som alle har forpligtet sig til at overholde de til enhver tid gældende krav, som bestyrelsen må stille for optagelse på listen.

Det er også her opdrættere tilmelder deres kuld til hvalpe- og genplaceringslisten. Mulighederne vil være forskellige – alt efter om du er medlem af klubbens Opdrættervejviser eller ej.

For at give dig og din hvalp en god start, betaler opdrætteren det første års medlemskab af Beagle Klubben. Via medlemskab af Beagle Klubben får du og din hvalp adgang til de mange spændende arrangementer og aktiviteter klubben har at byde på.

Helt aktuelt er der i øjeblikket 15 hvalpe til salg på hvalpelisten
(7 hanner og 8 tæver).

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Morbi at nibh rhoncus, tempor magna non, feugiat nisi.